Gebukt, boven je macht of op je knieën? Hoe werk jij?

In veel branches zoals transport, horeca, agrarische sector, kappersbranche, bouw, gezondheidszorg, industrie, logistiek, komen ongunstige werkhoudingen veel voor. Werkhoudingen die ongunstig zijn, kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Als je lichaam of een bepaald lichaamsdeel te lang achter elkaar in een verkeerde stand staat is dit belastend omdat je spieren aangespannen moeten worden om deze houding te vast te houden.

Beroepsziekten van het lichaam zijn onderverdeeld in lichaamsregio’s. Klachten aan de bovenste ledematen (schouder, arm, elleboog, pols, hand en nek), de rug en de onderste ledematen (heup, benen, knieën, enkel en voet).

Hieronder staan een aantal voorbeelden van een verkeerde werkhouding en welke klachten erbij kunnen komen kijken:

Bij fysiek belastend werk is het ook heel belangrijk dat je goed weet hoe je de juiste hulpmiddelen en technieken moet gebruiken. Zorg daarom dat je altijd op de hoogte bent van de hulpmiddelen en technieken die je kunt gebruiken. Gedragsmaatregelen gericht op minder fysieke belasting, zijn bijvoorbeeld gericht op het aanleren van een ontspannen werkhouding of het aanleren van het goed gebruiken van de arbeidsmiddelen.

Hier zijn een aantal basistips om je op weg te helpen!

Probeer eens een poosje te focussen op je werkhouding. Wat voel je? Voelt er iets ongewoon? Ervaar je ergens spanning of pijn? Kun je dit door één van de bovenstaande tips toe te passen veranderen? Ga ook eens met je leidinggevende in gesprek over hoe jij je werkhouding positief kan veranderen, waardoor je langer plezier houdt in je werk en bovenal fysiek gezond blijft.

Punt uitzendbureau

Op zoek naar een nieuwe uitdaging of naar nieuw talent?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, of staat jouw organisatie te trappelen om nieuw talent te verwelkomen? PUNT Uitzendbureau regelt het voor je! Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of bekijk alvast de vacatures.

Contact